Træ og dets naturlige udvikling

Træ er et levende produkt og derfor vil træet udvikle sig under dets levetid, men også når det er fældet og bliver brugt til vores hegn, redskabsskure, havehuse, brændeskure, carporte, garager og legehuse. Mange af disse udviklinger er specifikke for den enkelte træart, mens andre kan skabes eller påvirkes af miljøet. Nedenfor har vi nævnt nogle typiske udviklinger i træet for at undgå misforståelser og unødvendige klager:

 

 

Svindrevner / deformationer: Træ svulmer op, når det absorberer fugt og krymper, når fugten igen frigives. En naturlig konsekvens er, at der opstår revner og deformationer i træet. Svindrevner forekommer stærkere i rundtømmer (palisader). Revnerne påvirker ikke træets stabilitet eller holdbarhed og kan næsten helt lukke igen afhængigt af vejret. 

Spil i træets farver: Træ er ikke plastik. Den individuelle form, farve og træart skaber et naturligt farvespil i træet efter forarbejdning. Da farvepigmenterne i kedeltrykimprægnering ikke absorberes jævnt på grund af forskelle i træets tæthed, ses der en anden farveintensitet, som normalt justerer sig selv efter et stykke tid på grund af vejret. 

Grove mærker: Selv med den største omhu i fremstillingsprocessen kan grove pletter og mærker ikke altid undgås. Grove mærker kan forekomme især i knastområdet og med træfibre, der løber mod forarbejdningsretningen. I tilfælde af afrundede hoveder og snit er små fiberrivninger mulige på grund af den vinkelrette behandling på træfiberen. 

Revner i tynde brædder: Især ved budget-hegn kan der i nogle tilfælde være brædder der ikke er ikke tykkere end 9mm. Da vi ofte har med større enheder at gøre, så vil der kunne være produkter, hvor træflig er knækket af i håndteringsprocessen. Derfor må man forvente at der kan være eller vil opstå revner i brædderne.

Knaster: Knaster er en del af træets udseende og varierer i antal og korn i træet. På trods af omhyggelig kvalitetskontrol kan knaster, der lejlighedsvis falder ud, f.eks. på grund af tørt vejr, aldrig undgås fuldstændigt og repræsenterer ikke en reduktion i kvaliteten. 

Marven i træet: Marven er det centrale rør i træstammen inden for den første årlige ring. Den adskiller sig fra det omgivende træ på grund af dens mørkere farve og struktur. Når træet behandles, kan dette være helt eller delvist synligt. Marven er en del af det naturlige udseende af træet. 

Harpiksudtræk: Harpiks på en blød træoverflade er helt normalt og uundgåeligt. Det kan lække måneder efter forarbejdning og er ikke en fejl, men et kendetegn ved træ. Friske pletter kan fjernes med terpentin. Hvis harpiksen allerede er forvitret, kan den fjernes med en spatel. 

Skimmel / meldug pletter: Skimmelsvamp- eller meldugpletter kan udvikles, hvis det stadig fugtige, imprægnerede træ ikke ventileres tilstrækkeligt i varmt vejr. Almindelige årsager er: opbevaring i lukkede rum eller fuld overdækning uden tilstrækkelig ventilation. Heldigvis sætter skimmel sig kun på overfladen af ​​træet. De ødelægger ikke træet eller forringer dets stabilitet. Du kan let fjerne skimmel med eddike eller alkohol. Spray, lad det virke i 30 minutter og vask det derefter af. Mere alvorligt berørte områder kan fjernes med et rengøringsmiddel indeholdende klor. 

Grønne pletter / imprægnering: Små grønne prikker kan ofte ses på træoverfladen. Disse er harmløse saltkrystaller, der på overfladen kombineres med harpikskomponenter fra træet. Disse pletter forsvinder over tid. Bemærk: Ved imprægneringsnedsænkning dannes der ikke sådan en saltudstrømning. Derfor kan saltkrystallerne på overfladen vurderes som en kvalitetsfunktion af en omhyggelig trykimprægnering. 

Dimensionsforskelle pga. hævelse og krympning af træet: En typisk egenskab ved træ er volumenændringen på grund af fugtoptagelse eller tørring. Dette kan ændre træets tykkelse og bredde markant - længden kun lidt. Ved at introducere den beskyttende imprægneringsopløsning leveres vores trykimprægnerede træ med et højt niveau af træfugtighed. Afhængigt af vejret - sol eller regn - vil fugtigheden hurtigt eller langsomt fortage sige. Populært sagt: “Træet arbejder”. Tolerancer i træets dimensioner er derfor naturlige og ikke en fejl. 

Rengøring af trykimprægneret træ: En haveslange eller højtryksrenser med en mild stråle og klart vand er tilstrækkelig til at rengøre trykimprægneret træ. Forsigtig: En stærk stråle vil beskadige overfladen. Til stædige pletter anbefaler vi en blød børste og varmt sæbevand. 

 

Efterbehandling af trykimprægneret træ: Træet er tilstrækkeligt beskyttet af trykimprægnering. Du kan oliere eller farve det, men kun når træet er rigtig tørt. For at undgå dannelse af skimmel skal der altid sikres tilstrækkelig ventilation under lagring af træet, så opbevaring i et lukket rum (f.eks. Garage) kan ikke anbefales. Træet må ikke pakkes lufttæt.

Se også gerne vores blogindlæg vedrørende vedligeholdelse af dit nye produkt i træ: Vedligeholdelse af træhegn